spacer
spacer search

solgull.com
Fjernadopsjon av katt (webside under oppføring)

Search
spacer
 
header
Main Menu
Hjem
Kontakt oss
Søk
Fortellinger
Dikt og Eventyr
Gode Råd
Myter og ordtak
Fjernadopsjon
 
Hjem arrow Gode Råd arrow Gode Råd arrow Matvaner,flere katter i samme husholdning

Matvaner,flere katter i samme husholdning PDF Skriv ut Epost
Skrevet av Ellen Howley   
Tuesday 10. March 2009
Matvaner, flere katter i samme husholdning

De første kattene som ble tamme bodde mest sannsynlig i nærheten av mennesker og forsynte seg av hva de fant å spise.  Det utviklet seg et bånd mellom katt og menneske som førte til domestisering av katten.  Man tror dette skjedde først i Iran og Pakistan, med avspring som kom senere til Egypt.  Disse kattene er forfedre til dagens husdyr.  De har funnet en plass i menneskets travle verden. Katten var opprinnelig et dyr som jaktet om natten.  Den har en innebygd refleks, slik at den spiser raskt og har mange små måltider.  Ute i naturen er den alltid redd for å bli et bytte for rovdyr.  Når katten har tilgang til matfat kan den spise 10 til 20 mindre måltider i døgnet. Vannkoppen er flittig i bruk, ca. 10 ganger per dag.  Katten er carnivores (kjøtteter) i motsetning til mennesket som er alt-etende.


Det er ikke så lenge siden katten ble matet med rester fra matbordet.  Det har foregått en revolusjon når det gjelder forskning og kunnskap om kattens ernæringsbehov.  Verbal informasjon og oppslagsverk er tilgjengelige, og din veterinær vil alltid være villig til å hjelpe med råd når det gjelder å finne riktig kosthold for katten din.  Fra jeger til husdyr og kamerat er det vårt ansvar å ta vare på kattens helse og gi den mat som er tilpasset alder - fra kattunger til eldre katter - og for  kastrerte katter, innekatter, vekt, aktivitetsnivå og helsetilstand må man vurdere kostholdet individuelt. En sunn og fornufig foring av katten kan være et lite puslespill, men å bruke noe tid på å finne hvilket for som passer din katt vil i det lange løp lønne seg.


Når man har flere katter i husholdningen er det vanskelig å gi en katt, som er på diett, spesialmat.  Katten som er på diett vil ofte ikke ha den, mens de andre, som kan spise vanlig kattemat, prøver å få seg en bit fra spesialmaten.  Den eneste måten for å unngå dette er å separere dem under måltidet, noe som er leit siden vennskap og tilhørighet knyttes når kattene sitter og spiser ved siden av hverandre. 

Noen katter liker mat i saus, andre mat i gele, noen liker bare saus og/eller gele og legger kjøtt-fiskebitene igjen, noen liker bare tørrfo'r.  Noen katter vil gjerne ha din middagsmat, noe som er unødvendig siden kattemat er kjent for å ha høy kvalitet og inneholder næringsstoffer nødvendige for katten.  Den lar seg ikke lure, bare det beste er godt nok.  Allikevel må man være oppmerksom på at det er forskjell på fo'r.  Et standard fo'r inneholder ca. 15 ulike næringsstoffer, mens et kvalitetsfo'r inneholder ca. 50 næringsstoffer. En gang hoppet katten Stella, som kun spiser tørrfo'r, opp på frokostbordet, selvfølgelig mens jeg hadde gjester, og slikket på skinken fra Gilde.  Om det sier noe om kvaliteten på skinken er en annen sak - katten er kresen.  Det snakkes også om katter som foretrekker pizza og paste.  Selv har jeg ikke erfart det.  Hva som er sikkert er at katten ikke liker å spise fra et matfat som har stått fremme en god stund.  Den liker helst å se boksen/posen bli åpnet og matfatet fylt.  En katt som jeg har her, og som ble funnet på et gjenvinningsdepot, viser seg alltid når det knaskes i potetgull.  Den hadde nok fått i seg litt av hvert, da den kom til meg hadde den veldig vondt i magen sin.  Man skal være litt forsiktig med å gi etter for "tigging" - særlig når katten er sulten.  Da trenger den en helt annen diett enn potetgull. Når man har flere katter i husholdningen blir det alltid ulike behov man må tilfredsstille, og man må huske på at næringsstoffer forebygger visse sykdommer og beskytter kroppen.  Heldigvis er det mange gode merker å velge blandt som styrker kattens naturlige forsvarsmekanisme.
Sist oppdatert ( Monday 12. October 2009 )
< Forrige   Neste >
spacer

 
Copyright 2000 - 2005 Miro International Pty Ltd. All rights reserved.
Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer