spacer
spacer search

solgull.com
Fjernadopsjon av katt (webside under oppføring)

Search
spacer
Følg dyrevernloven
Hjelp et dyr i nød
Bli en Solgull fadder!
Image
"Solgull" er registrert
i Frivillighetsregisteret.
Gjennom "Grasrotandelen"
i Norsk Tipping kan du
gi 5% av beløpet du spiller
for til en forening du
ønsker å støtte.
Støtt "Solgull",
velg dyrevern.
Vi trenger din støtte for å hjelpe
flere hjemløse katter!
Organisasjonsnr.989016229
les mer om oss
hva vi tenker og 
hva vi ønsker for katten
LES MER under 
VELKOMMEN FORENINGEN SOLGULLheader
Main Menu
Hjem
Kontakt oss
Søk
Fortellinger
Dikt og Eventyr
Gode Råd
Myter og ordtak
Fjernadopsjon
 
Hjem arrow Gode Råd arrow Gode Råd arrow Et mjau er ikke bare et mjau

Et mjau er ikke bare et mjau PDF Skriv ut Epost
Skrevet av Ellen Howley   
Tuesday 02. April 2019
Et mjau er ikke bare et mjau - Bruk av halen som "redskap"

Jeg leser med interesse A-Magasinet av 29 mars hvor det blir skrevet om katten som "snakker" med ulike lyder og hva de betyr for oss å forstå. Det skrives om mjauet, om den engstelig katt, kattungen som er sulten og vet maten kommer snart, kattungen som roper på moren sin. Det er forsket for å analysere hva disse lyder skal bety for oss, hva katten forteller oss i sitt daglig liv.Beskrivelsene er må man huske etter vår oppfatting som mennesker, som eiere av katten. Hvordan katten blir forstått av dyr og fugler er muligens ikke som hvordan vi oppfatter katten, men det vil vi vel aldri vite om, eller er det relasjoner der med våres oppfatning. Interessant å tenke på. Kattens har jo også et kroppsspråk som forteller mye om dens mentale tilstand, om ønske om kos, om fare, om forsvar, om glede, det er flere ulike kroppsspråk.
Bruk av halen om "redskap" - et fenomen
Katten har en interessant måte å bruke kroppen på. Når jeg sier det er det etter iakttagelse av en eldre katt, 14 år gammel.  Hun har i det siste, på grunn av snø og vinterlig værforhold ikke hatt anledning til å være mye ute, dvs. ikke mosjonert så mye som hun burde, i allefall i henhold til sin sin alder hvor de liker å sove mye - og hva jeg har iakttatt er bruk av hennes hale, som jeg vil kalle det femte ben. Den bruker hun til å støtte seg med. Når hun sitter for eksempel i sengen på en bløt dyne er det ikke likevekt på alle ben og da bruker hun halen ned på den siden hvor hun trenger støtte. Den legger hun til en krøll i en støtteposisjon utenfor det benet som har minst kontakt med dynen.  Likeledes kan hun løfte halen opp og lager en "korkskrue", vanskelig å beskrive hvordan halen ser ut når hun "krøller" den, men jeg tror det er den nærmeste beskrivelsen jeg kan finne og jeg synes faktisk det er slik hun lager den. Vi vet jo at katten er redd for halen sin og god grunn til det da den er et godt redskap å bruke under visse omstendigheter. Ved siden av de såkalte normale lyder gir hun fra seg en smattende lyd, som så vidt jeg kan forstå utføres ved bruk av tungen.  Den hører jeg hvis hun står bak meg og vil ha min oppmerksomhet som å si "Her er jeg". 
Katten er unik i sin væremåte. Et flott husdyr å ha i hjemmet. Jeg takker henne for det. Heldigvis har katten min nå anledning til å komme mer ut og få den mosjon hun har behov for.
Sist oppdatert ( Tuesday 02. April 2019 )
Neste >
spacer

 
Copyright 2000 - 2005 Miro International Pty Ltd. All rights reserved.
Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer